Υγεία & Ομορφιά
Θρομβοφιλία και προδιάθεση
Κυκλοφορικό Πρόληψη

Θρομβοφιλία – Αιτίες και Παράγοντες Κινδύνου

Ως θρομβοφιλία ορίζεται η προδιάθεση ενός οργανισμού να προκαλεί θρομβώσεις στο αίμα με απειλητικές για την υγεία επιπτώσεις, όπως τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και η θρομβοφλεβίτιδα.

Μάλιστα, περίπου τα δύο τρίτα των αποβολών κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης οφείλονται σε προδιάθεση των εγκύων σε θρομβώσεις.

Η θρομβοφιλία οφείλεται κυρίως σε κληρονομικούς λόγους που συνδέονται με το DNA και ορισμένα γονίδια που κωδικοποιούν ορισμένους παράγοντες πήξης του αίματος συνδυαστικά με περιβαλλοντικούς και διατροφικούς παράγοντες αλλά και με τον τρόπο ζωής.

Αντισυλληπτικά χάπιαΤα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια από την άλλη, προκαλούνται από την κακή διατροφή, το άγχος, την κατάθλιψη, το κάπνισμα και την υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κυριότερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη.

Τα εμφράγματα εμφανίζονται σε ηλικίες κάτω των 55 ετών και πιο συχνά στους άντρες.

Κληρονομικότητα και πρόληψη

Για να μάθει κανείς αν έχει κληρονομική προδιάθεση για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο χρειάζεται τη βοήθεια της γενετικής, κυρίως αν κάποιος συγγενής του έχει πάθει έμφραγμα ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία μικρότερη των 60 ετών.

Η κληρονομική προδιάθεση για θρομβώσεις συνήθως περνά από γενιά σε γενιά χωρίς να κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα.

Εφόσον το οικογενειακό ιστορικό κάποιου είναι βεβαρημένο, το άτομο μπορεί να κάνει έναν έλεγχο DNA με δείγμα αίματος ή σάλιου για να μάθει αν έχει αυξημένο κίνδυνο θρομβοφιλίας.

Ο έλεγχος αυτός θεωρείται απολύτως ακριβής με την πιθανότητα λάθους να είναι μικρότερη από 1%.

Αν λοιπόν διαπιστωθεί ότι κάποιος έχει κληρονομική προδιάθεση θρομβοφιλίας μπορεί να καταφέρει να μειώσει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα να εμφανίσει θρομβωτικό επεισόδιο στο μέλλον.

Αυτό μπορεί να γίνει αν υιοθετήσει πιο υγιεινές συνήθειες διατροφής και άσκησης και μειώνοντας το άγχος.

Σε περίπτωση μακρινού αεροπορικού ταξιδιού, το άτομο αυτό θα πρέπει ανά τρεις ώρες να σηκώνεται και να περπατά.

Επίσης, σε περίπτωση φαρμακευτικής θεραπείας ή χειρουργείου για οποιοδήποτε θέμα υγείας οι θεράποντες γιατροί θα πρέπει να ενημερώνονται για την προδιάθεση θρομβοφιλίας.

Ειδικά οι γυναίκες με αυτήν την προδιάθεση θα πρέπει να ενημερώνουν τον γυναικολόγο τους σε περίπτωση που χρειαστεί ή θελήσουν να πάρουν αντισυλληπτικά χάπια ή να μείνουν έγκυες.

Καλό είναι ένα άτομο με κληρονομική προδιάθεση να παρακολουθείται μετά τα 45 του χρόνια από έναν παθολόγο ή αιματολόγο, ο οποίος μπορεί να συστήσει προληπτικά μια ήπια αντιπηκτική αγωγή που θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου στο μέλλον.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Λάθη που Κάνουμε ενώ Βουρτσίζουμε τα Δόντια μας

Πώς θα Προστατέψετε τα Μάτια σας από τον Υπολογιστή

Γιατί Λέμε Ναι στον Εμβολιασμό

Τρόποι για να Αυξήσετε την Καλή Χοληστερόλη στο Αίμα σας

Προστατέψτε τα Μάτια σας από τον Ήλιο

Αντισύλληψη: Όσα Χρειάζεται να Γνωρίζετε

4 Καθημερινά Σφάλματα που Προκαλούν Υψηλή Χοληστερίνη

Παρακολουθήστε τη Χοληστερόλη σας

Ποιες Συνήθειες Πρέπει να Κόψετε για να Προλάβετε την Κυτταρίτιδα

Αποφύγετε Έξυπνα τα Μικρόβια και τις Ιώσεις

Πώς Μπορείτε να Αποτρέψετε τα Συμπτώματα ενός Ενδεχόμενου Hangover

10 Τρόποι να Ενισχύσετε την Υγεία της Καρδιάς σας