Υγεία & Ομορφιά
Οι διάφοροι σωματότυποι
Φυσική Κατάσταση

Συμβουλές Διατροφής για Κάθε Σωματότυπο

Ένας κοινός τρόπος διατροφής και ένα συγκεκριμένο είδος άσκησης δεν εξασφαλίζει τα ίδια αποτελέσματα σε όλους, κι αυτό γιατί ο κάθε άνθρωπος γεννιέται με έναν συγκεκριμένο σωματότυπο, με χαρακτηριστικά που έχουν προέλθει από διαφορετικούς συνδυασμούς γονιδίων και ιδιαίτερες σωματικές ικανότητες…

Είδη Σωματότυπων και Συμβουλές Άσκησης και ΔιατροφήςΥπάρχουν διάφοροι σωματότυποι που μπορούν να χωριστούν σε τρεις βασικές κατηγορίες:

Τους εκτόμορφους, τους μεσόμορφους και τους ενδόμορφους που διαφέρουν στη δομή του σώματος, στην ικανότητα αποθήκευσης και καύσης λίπους και στην ικανότητα ανάπτυξης μυϊκής μάζας. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ανήκουν αμιγώς σε μία κατηγορία, αλλά συνδυάζουν στοιχεία απ’ τους δύο ή και απ’ τους τρεις σωματότυπους. 

Εκτόμορφος τύπος

Σε γενικές γραμμές σε αυτόν τον σωματότυπο ανήκουν τα ψηλά αλλά μικροκαμωμένα άτομα που μπορεί να μην αυξάνεται εύκολα το βάρος ή οι μύες τους. Είναι αδύνατοι με επίπεδο θώρακα, έχουν χαμηλά ποσοστά λίπους και μυϊκής μάζας, μειωμένη ικανότητα αποθήκευσης αυτών και γρήγορο μεταβολισμό.

Χρειάζονται όμως την άσκηση γιατί διαφορετικά μπορεί να παρουσιαστούν βλάβες στο καρδιαγγειακό τους σύστημα. Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει να βοηθήσουν το σώμα τους με αεροβική άσκηση για να διατηρήσουν έναν υγιή δείκτη μάζας σώματος.

Επίσης, καλό είναι να δώσουν έμφαση στην άσκηση με αντιστάσεις, ώστε να αυξήσουν τη μυϊκή τους δύναμη και το βάρος των μυών τους. Οι συνδυαστικές ασκήσεις μυϊκής απομόνωσης στο γυμναστήριο με άλλες ασκήσεις που γυμνάζουν μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες θεωρούνται ιδανικές.

Διατροφικά, οι εκτόμορφοι τύποι έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να τρώνε μεγάλες ποσότητες και να μην παχαίνουν. Παράλληλα με την προπόνηση, χρειάζεται να καταναλώνουν τροφές με αρκετή πρωτεΐνη και υδατάνθρακα, σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να βελτιώσουν την εξωτερική τους εμφάνιση.

Μεσόμορφος τύπος

Σε αυτόν τον τύπο σώματος ανήκουν τα άτομα με αθλητικό σώμα, με υψηλό ρυθμό μεταβολισμού και κύτταρα που ανταποκρίνονται καλά στην αύξηση του μυϊκού ιστού.

Τα χρακτηριστικά του σώματός τους περιλαμβάνουν μεγάλο άνοιγμα ώμων, στενή μέση, ικανοποιητικά επίπεδα μυϊκής μάζας και ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας.

Όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει να ελέγχουν τη θερμιδική τους πρόσληψη γιατί μπορεί να παίρνουν εύκολα λίπος. 

Η ανταπόκριση των μεσόμορφων τύπων στη άσκηση είναι εξαιρετική, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να αποκτήσουν καλή φυσική κατάσταση και να χτίσουν το σώμα τους. 

Οι εναλλαγές στις προπονήσεις τους είναι το κλειδί. Τρέξιμο, κολύμπι, κωπηλατική ή στατικό ποδήλατο μαζί με ασκήσεις με μέτρια βάρη. Ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης με αντιστάσεις τους κρατάει σε φόρμα. Ο μεσόμορφος τύπος μπορεί εύκολα να διαχειριστεί το βάρος του.

Αν φάει παραπάνω παχαίνει, αν δεν φάει αδυνατίζει. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να τον κρατήσει σε φυσιολογικά επίπεδα βάρους.

Ενδόμορφος τύπος

Σε αυτόν τον τύπου σώματος ανήκουν οι πιο κοντοί αλλά γεροδεμένοι άνθρωποι που αποθηκεύουν εύκολα λίπος και αυξάνουν εύκολα τη μυϊκή τους μάζα.

Έχουν στρογγυλό σχήμα σώματος και συσσωρεύουν λίπος ιδιαίτερα γύρω από τους γοφούς. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται λίγη άσκηση με βάρη για να φανεί στο σώμα τους η γράμμωση.

Όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει να προσέχουν τι τρώνε για να αποφύγουν την αύξηση βάρους. Οι ενδόμορφοι τύποι χρειάζονται κυρίως αερόβια άσκηση με στόχο τη μείωση του λίπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιες Είναι οι Καταλληλότερες Ώρες Ύπνου για Κάθε Ηλικία

Οι Σημαντικότερες Ωφέλειες της Yoga στη Σωματική Υγεία

Δημοφιλείς Τρόποι Άσκησης και Οι Κίνδυνοι Τραυματισμών που Κρύβουν

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τη Yoga

Αθώες Συνήθειες που Βλάπτουν την Υγεία

Smartwatch – Πώς Βελτιώνει την Υγεία σας;