Υγεία & Ομορφιά
Αντιμετωπίστε τις Ψείρες μια για Πάντα!
ΔερματολογίαΥγεία

Αντιμετωπίστε τις Ψείρες μια για Πάντα!

Κάθε χρόνο, μαζί με το άνοιγμα των σχολείων και των παιδικών σταθμών… κάνουν αισθητή την παρουσία τους και οι ψείρες, στα αθώα κεφαλάκια των παιδιών σας.

Ας δούμε πώς θα τις αντιμετωπίσετε μια για πάντα!

Αντιμετωπίστε τις Ψείρες μια για Πάντα!Τι είναι οι ψείρες του κεφαλιού;

Πρόκειται για μικροσκοπικά ζωύφια διαμέτρου 3-4 χιλιοστών, έχουν έξι πόδια με δαγκάνες και χάρη σε αυτά προσκολλώνται στο τριχωτό της κεφαλής και τρέφονται με ανθρώπινο αίμα που απομυζούν.

Τα τσιμπήματά τους προκαλούν μια χαρακτηριστική φαγούρα και, κατ’ επέκταση, σοβαρό ερεθισμό εάν δεν αντιμετωπιστούν δραστικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια.

Η διάρκεια ζωής μιας ψείρας είναι 40 ημέρες, με το θηλυκό να γεννά περίπου 300 αυγά στην περίοδο αυτή, τα οποία εναποθέτει πάνω στην τρίχα, πολύ κοντά στο τριχωτό της κεφαλής.

Οι ψείρες προκαλούν μεγάλη αναστάτωση, κυρίως στους γονείς, επειδή η εξόντωσή τους από τα κεφαλάκια των παιδιών τους δεν είναι από τα πιο εύκολα πράγματα…

Οι κόνιδες

Κόνιδες ονομάζονται τα αυγά της ψείρας. Τις συναντάμε πάνω στην τρίχα, κοντά στο τριχωτό της κεφαλής. Έχουν σκούρο χρώμα και απομακρύνονται πολύ δύσκολα.

Εκκολάπτονται μετά από 1-2 εβδομάδες και «ενηλικιώνονται» 10-12 ημέρες μετά την εκκόλαψη.

Όταν η νύμφη βγει από το αυγό, το λευκό άδειο κέλυφος γίνεται εύκολα αντιληπτό, σε αντίθεση με το ίδιο το αυγό που δύσκολα διακρίνεται από μακριά.

Πού εντοπίζονται οι ψείρες; 

Οι ψείρες αγαπούν τη ζέστη, γι’ αυτό και βρίσκονται πάντοτε κοντά στο δέρμα, στο τριχωτό της κεφαλής και δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο πίσω μέρος του λαιμού, στους κροτάφους και γύρω από τα αυτιά, επειδή προτιμούν το ζεστό και υγρό περιβάλλον.

Από που κόλλησε ψείρες το παιδί σας;

Πολύ απλά, όταν τα παιδιά βρίσκονται πολύ κοντά το ένα με το άλλο (παιχνίδι, συζήτηση, αγκαλιές), οι ψείρες βρίσκουν την ευκαιρία και πηδούν από το ένα κεφάλι στο άλλο, χωρίς να κάνουν διακρίσεις!

Επιπλέον, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χρήση κοινών προσωπικών αντικειμένων (χτένα, κασκόλ, στέκα για τα μαλλιά, κοκαλάκια, σκουφάκια, κ.λπ.), καθώς οι ψείρες μπορούν να επιβιώσουν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα πάνω σε αυτά, αλλά όχι πέρα των 24 ωρών.

Σε πολλά παιδιά, οι ψείρες του κεφαλιού δεν προκαλούν καμία ενόχληση. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η φαγούρα, που προκαλείται από την αλλεργική αντίδραση του δέρματος στα δαγκώματα των ψειρών.

Ο πόλεμος κατά των ψειρών!

Το πρώτο πράγμα που σκέφτονται πολλές μαμάδες αν κολλήσουν τα παιδιά τους ψείρες είναι να τα κουρέψουν.

Αυτό όμως δεν είναι λύση, καθώς οι ψείρες δεν έχουν προτίμηση στα μακριά ή στα κοντά μαλλιά.

Οι παλιές νοικοκυρές από την άλλη, θα σας πουν να βάλετε οινόπνευμα ή πετρέλαιο στα μαλλιά των παιδιών σας, για να ψοφήσουν οι ψείρες!

Ευτυχώς για εσάς, τα αντιφθειρικά προϊόντα που πωλούνται σήμερα στα φαρμακεία είναι απόλυτα αβλαβή και βοηθούν ώστε αυτός ο εφιάλτης να γίνει παρελθόν.

Για αρχή, λοιπόν, αν διαπιστώσετε ότι παρά τις προφυλάξεις το παιδί σας έχει ψείρες, ενημερώστε τον φαρμακοποιό σας ώστε να σας προτείνει το κατάλληλο προϊόν, καθώς δεν είναι όλα τα αντιφθειρικά κατάλληλα για μικρά παιδιά.

Από το φαρμακείο, μπορείτε να προμηθευτείτε ασφαλή προϊόντα, όπως ειδικές αντιφθειρικές λοσιόν, οι οποίες, χάρη στα ενεργά συστατικά τους δρουν στις αναπνευστικές οδούς της ψείρας και της προκαλούν ασφυξία. Παράλληλα, μπορείτε να προμηθευτείτε και ειδικά χτενάκια για ψείρες.

Τα προϊόντα αυτά είναι αποτελεσματικά, αρκεί να ακολουθήσετε πολύ προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης.

Ορισμένα προϊόντα υπόσχονται μία και μόνη εφαρμογή, που διαρκεί από δέκα έως δεκαπέντε λεπτά, για να απαλλαγείτε διαπαντός από τα ενοχλητικά ζωύφια. Προτείνεται όμως και μία επαναληπτική εφαρμογή μετά από 7 ημέρες, προκειμένου να απομακρυνθούν όλες οι ψείρες και οι κόνιδες από τα μαλλιά.

Συμβουλή: Μην παραλείψετε να ενημερώστε το σχολείο και τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με το παιδί σας, ώστε να ακολουθήσει συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος και ακολούθως πλύνετε με καυτό νερό (σε θερμοκρασία 60℃) ό,τι ήρθε σε επαφή με τα μαλλιά του παιδιού σας.

Η κατάλληλη πρόληψη

  • Μια φορά την εβδομάδα ελέγχετε το κεφάλι του παιδιού σας σχολαστικά με ένα ειδικό λευκό χτενάκι για ψείρες.
  • Συμβουλέψτε τα παιδιά σας ώστε να μην χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους αντικείμενα με άλλα άτομα.
  • Στο φαρμακείο θα βρείτε πολύ αποτελεσματικά προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προληπτικά στα μαλλιά των παιδιών σας.

Βασιλική Τσαντήλα, Φαρμακοποιός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τροφική Δηλητηρίαση – Αιτίες και Πρόληψη

Evi Makavelou

Λόγοι που Αισθάνεστε Ναυτία

Evi Makavelou

3 Σπιτικές Συνταγές για Ξηρά και Ερεθισμένα Χέρια

yoadmin

Οι Αιτίες Πίσω από τις Βλάβες στις Φωνητικές Χορδές

Editor6 pharma

Πώς θα Απαλλαγείτε από τη Φαγούρα;

Evi Makavelou

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) – Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Vasiliki Tsantila

Πώς θα Καταλάβουμε ότι δεν Αποβάλλουμε τις Τοξίνες από το Σώμα μας

Editor6 pharma

Ποιες Πιθανές Παθήσεις Μαρτυρούν τα Προβλήματα Στύσης

Editor6 pharma

Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τις Μυρμηγκιές μέσα από 4 Ερωτήσεις

Editor6 pharma

Οφθαλμική Υπέρταση – Τα Κύρια Συμπτώματα

Υπέρταση και Διατροφή – Συμβουλές Υγείας

Όσα Αποκαλύπτει η Γλώσσα για την Υγεία μας