Υγεία & Ομορφιά
Άγχος - Ποιες Τροφές το Επιδεινώνουν
Κατάθλιψη-Άγχος-Στρες

Άγχος – Ποιες Τροφές το Επιδεινώνουν;

Η διάθεση όλων μας αλλάζει με ένα νόστιμο φαγητό. Η αλήθεια είναι πως πολλοί άνθρωποι όταν έχουν τις «μαύρες» τους νιώθουν καλύτερα όταν καταναλώνουν ένα φαγητό της αρεσκείας τους.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες τροφές που έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και επιδεινώνουν το άγχος…

άγχος και τροφέςΚαφές

Η καφεΐνη επηρεάζει τον οργανισμό σας με τον ίδιο τρόπο όπως ένα τρομακτικό συμβάν, εκκρίνοντας αδρεναλίνη. Μπορεί επίσης να απελευθερώσει κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.

Αυτές οι ορμόνες προάγουν το άγχος και προκαλούν αϋπνίες, κι αυτές επιδεινώνουν το άγχος. Μερικές μη καφεϊνούχες αλλά καλές εναλλακτικές λύσεις είναι: τσάι από βότανα (όχι μαύρο), καφές ντεκαφεϊνέ ή νερό με βιταμίνες.

Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά περιέχουν και καφεΐνη και ζάχαρη, γι’ αυτό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να αποφύγετε εάν έχετε άγχος. Η καφεΐνη μπορεί να σας κάνει να τρέμετε ενώ η ζάχαρη είναι σαν ναρκωτικό και προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλό μας.

Αυξάνει τη διάθεσή μας στην αρχή, αλλά μακροπρόθεσμα, επιδεινώνει τη συναισθηματική μας ευεξία και προκαλεί φλεγμονή και υπερβολικό σωματικό λίπος. Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγετε τα προϊόντα διαίτης ως υποκατάστατο, καθώς μπορεί να σας προκαλέσουν κατάθλιψη.

Τηγανητά φαγητά

Τα τηγανητά τρόφιμα (όπως τηγανητές πατάτες, τηγανητό κοτόπουλο, τηγανητά κρεμμύδια και ντόνατς) μπορεί να προκαλέσουν όχι μόνο άγχος, αλλά και κατάθλιψη. Τα τηγανητά τρόφιμα συνδέονται επίσης με καρδιακές παθήσεις που είναι ο νούμερο ένα λόγος θανάτου στις ΗΠΑ.

Πολλές μελέτες κατά τη διάρκεια των δεκαετιών επιβεβαίωσαν τον σύνδεσμο, με μια μελέτη επισκόπησης του 2015 να διαπιστώνει ότι η κατανάλωση τηγανητών τροφών τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιακή ανεπάρκεια, παχυσαρκία και υπέρταση. Κι αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος σε κάποιον με υποκείμενα νοσήματα.

Αλκοόλ

Πίνετε αλκοόλ και αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε χαλαροί για λίγο, αλλά μπορεί να σας δημιουργήσει ένταση και να χάσετε τον ύπνο σας, σίγουρη συνταγή πρόκλησης άγχους.

Και όπως και το παγωτό και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, το αλκοόλ αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που οδηγούν σε άγχος και κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ακόμα έναν λόγο που μπορεί να αισθάνεστε νευρικοί.

Τεχνητά γλυκαντικά

Θα νομίζατε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία τεχνικά δεν είναι ζάχαρη και δεν προσθέτουν θερμίδες στην ημέρα σας, δεν θα σας επηρεάζουν κάπου.

Αυτά τα πρόσθετα μπορεί να προκαλέσουν τις ίδιες παρενέργειες που μπορεί να αντιμετωπίσετε με τη ζάχαρη ή την καφεΐνη, μαζί με το αίσθημα κόπωσης, τις αλλαγές στη διάθεση και τον αίσθημα παλμών της καρδιάς.

Η ασπαρτάμη, ένα από τα πολλά γλυκαντικά υψηλής έντασης που έχει εγκριθεί από το FDA, εμποδίζει πραγματικά την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Αθώες» Συμπεριφορές που Μπορεί να Υποδηλώνουν Κατάθλιψη

Καλοκαιρινή Μελαγχολία – Ποιοι Είναι οι Πιθανοί Λόγοι που την Προκαλούν

Τι να Κάνετε Όταν δεν Μπορείτε να Χαλαρώσετε;

4 Τρόποι με τους Οποίους Επηρεάζει τον Εγκέφαλο η Κατάθλιψη

5 Παράγοντες που Μπορεί να Οδηγήσουν στην Κατάθλιψη

Έχετε Άγχος, Στρες ή μια Απροσδιόριστη Ανησυχία